събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1998 прочитания

    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000

    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    25 април 2024, 09:31 a+ a- a

    Снимка: ЕП (© vladstar / Adobe Stock)

    Европейският парламент (ЕП) прие пакет от закони, укрепващи инструментариума на ЕС за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

    Новите закони гарантират, че хората със законен интерес, включително журналисти, медийни специалисти, организации на гражданското общество, компетентни органи и надзорни органи, ще имат незабавен, нефилтриран, пряк и безплатен достъп до информация за действителните собственици, съхранявана в националните регистри и свързана на ниво ЕС. В допълнение към текущата информация, регистрите ще включват и данни за най-малко 5 години.

    Законите също така дават на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и откриване на случаи на пране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на подозрителни трансакции.

    Широкообхватна надлежна проверка
    Новите закони включват засилени мерки за надлежна проверка и проверки на самоличността на клиентите, след което така наречените задължени субекти (напр. банки, мениджъри на активи и крипто активи или агенти за недвижими и виртуални имоти) трябва да докладват подозрителни дейности на ЗФР и други компетентни органи. От 2029 г. професионалните футболни клубове от най-високо ниво, участващи във финансови трансакции на висока стойност с инвеститори или спонсори, включително рекламодатели и трансфери на играчи, също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти, да наблюдават трансакциите и да докладват всяка подозрителна транзакция на ЗФР.

    Законодателството също така съдържа разпоредби за повишена бдителност по отношение на свръхбогати лица (общо богатство на стойност най-малко €50 000 000, без основното им жилище), ограничение за целия ЕС от €10 000 EUR за плащания в брой, освен между частни лица в не-професионален контекст и мерки за гарантиране на спазването на целеви финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

    Централен регулатор
    За да контролира новите правила за борба с изпирането на пари, във Франкфурт ще бъде създаден нов орган - Органът за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). AMLA ще бъде натоварена с пряк надзор върху най-рисковите финансови субекти, намеса в случай на пропуски в надзора, действайки като основен център за надзорните органи и посредничество при спорове между тях. AMLA ще контролира и прилагането на целеви финансови санкции.

    Пакетът за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT) се състои от шестата директива за борба с изпирането на пари (AML) (приета с 513 гласа „за“, 25 „против“ и 33 „въздържал се“), Регламент „единен правилник на ЕС“ (приет с 479 гласа „за“, 61 „против“ и 32 „въздържал се“) и Регламент за Органа за борба с изпирането на пари (AMLA) (приет с 482 гласа „за“, 47 „против“ и 38 „въздържал се“).

    Следващи стъпки
    Законите трябва да бъдат официално приети и от Съвета, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС. С приемането на закона Парламентът отговаря на исканията на гражданите, изложени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално предложение 16(1) и 16(2) за предотвратяване укриването на данъци и сътрудничество в областта на корпоративното данъчно облагане.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19